Friday, January 17, 2014

Edisi Travel Ke Jepun : Tempat-Tempat Yang Di Lawati dan Tips-Tips Penting.

Assalamualaikum. :)




setibanya kami sampai ke Tokyo International Airport (Haneda), perasaan aku masa tu, Ya Allah, aku bersyukur sangat sebab diizinkan melawat ke satu negara Asia yang sangat maju dengan segala benda macam. haha ayat ape la ni kan tapi aku nak highlight kat sini, aku tak pernah terfikir pun nak datang tokyo sebab tahu jauh dan mahal. tapi bila Allah izinkan, alhamdulillah, aku syukur sangat2 walaupun kapal terbang haritu agak terhuyung hayang dek jerana angin yang kuat.







Tokyo International Airport. (Haneda Airport)

alhamdulillah, di airport ni boleh akses wifi free. sebab kami semua sampai agak lewat, dalam pukul 11.30 malam, maka kami tidur di airport saja. airport haneda ni cantik sangat sebab kedai2 kat dalam dia memang japanese style. :) pekerja2 di airport tu sangat la murah dengan senyuman dan ramah-ramah (padahal dorang sebut arigato je) tapi aku rasa dihargai sebab aku jarang dengar terima kasih kat malaysia. (hujan emas di negeri orang kaedahnya) haha!







Asakusa

destinasi pertama kami untuk penginapan kami. kami sampai di sini dalam pukul 7.30 pagi tapi guest house buka pada pukul 8. tips penting di sini adalah, untuk pengetahuan, Check-in hotel/guest house adalah pukul 3 petang. so kami letak luggage sahaja dulu tapi tak dapat bilik lagi since we were too early to arrive there. kami amik barang dan terus keluar bersiar-siar. :D 




kami stay di Khaosan Guest House Asakusa. ada roof top, so malam2 boleh la nak makan megi kat atas. tapi ya ampun sejuk gilos. T_T. ada dapur nak masak2 nasi, masak megi, masak air semua dia dah provides barang2 perkakas dapur. tapi kami bawa bekas sendiri demi menjaga kebersihan. yelah kan, takut la apa tah dorang makan kan. so sendiri punya kepuasan. hihi. rumah tu jugak ada ruang tamu skali dengan tv, so makan2 pun lepak dengan tv. :) wifi pun free so senang nak online semua. kat guest house ni kebetulan ada juga satu family dari malaysia. so memang rumah tu kami yang punyaa hahaha! :P another tips is, kalau rasa mual nak makan megi, nak makan nasi, boleh beli nasi yang dah siap masak kat Family Mart. Nasi kosong satu mangkuk banyak la jugak boleh makan dengan tuna yang bawak sendiri. nasi tu 100 yen je. hehe. Family Mart ni mana2 pun ada jangan risau. :) kami pun makan jugak nasi kebab 500 yen yang ni confirm halalan toyyiban sebab yang jual tu orang arab turkey lepas tu ade tanda halal kat signboard dia. nasi tu bersama dengan isi-isi ayam yang penuh  di atas. nyummy nyeee! aku kenyang makan nasi tu sampai tumpang letak dalam peti ais esok sambung makan untuk breakfast. hihi








Tokyo Sky Tree

Entrance Fee : 2000 yen 

kami jalan2 ke Tokyo Skytree Tower. nak masuk sini kalau x silap kena bayar dalam 2000 yen untuk sampai ke 350m ketinggian menara. dari atas kami melihat bandar tokyo macam miniature. cantik sangat! :D its a sight-seeing from not-so-top-of-the-tower. tapi cantik la. aku hanya menikmati permandangan. subhanallah. cantik.. :D





















Akihabara

Entrance Fee : Free

akihabara ni satu tempat yang aku suka sangat2. tempat ni bagai syurga elektronik. tapi kat Jepun ni most of them are Apple user so kat sini memang banyak la apple stores. akihabara ni jugak satu tempat anime. aku excited gila bila nampak bangunan Sega, Ban Dai, etc etc sebab aku tahu tu brand mainan adik2 aku masa kecik2 dulu beli power rangers. haha. what a dream, aku rasa macam aku jumpa pengasas mainan adik aku je. poyo pls. haha. aku nampak one piece, conan, gundam, dan lain2 aku x ikut sangat anime bila dah dewasa ni. kat sini aku belikan untuk kawan aku Nikon 1 warna maroon. harga dia wayyyy cheaper 50% dari harga Malaysia. you calculate!  :P






sega building I'm soo excited!


 Gundam kecik. hehe


 aku beli 2 biji telur gundam ni untuk adik aku yang Gundam madness!


Koishikawa-Korakuen

Entrance Fee : 300 yen

tempat ni adalah garden yang dipenuhi dengan pokok maple. Subahanallah! kami datang pulak masa autumn. memang cantik sangat2 taman tu dipenui dengan pokok yang daunnya berwarna kuning, oren, merah, hijau. heee. romantik ke pulak jiwang pls! hahaha. nak masuk sini kena bayar dalam 300yen sahaja. and by the time of march 2014, garden ni akan buat renovation but still can entere the garden. and for your information, this garden is the oldest garden and best japanese garden! :D
















Harajuku

harajuku ni tempat banyak kedai dekat street yet ade juga H&M, ZARA, UNIQLO dan tokyo shopping mall yang gah! kat sini lah aku ade sejarah yang aku takkan lupa sampai bila2 sebab aku hmm... kaki aku terjerlus dalam lubang di antara lantai dan train. later picture will get you a little bit clearer.. sobs. tips kat sini, kalau rasa nak beli baju I love Tokyo, better beli la lat area ni kat street shops sebab harga lat sini paling mural berbanding dengan tempt-tempat lain, iaitu 1000 Yen sahaja. kalau lat lain dalam 1500-2000 yen sehelai. kat sini juga kami merasa crepe jepun yang halal. kenyang jugak boleh la alas perut nak jalan2 yang jauh. :)


only in japan, wifi are dekat tong sampah









dr. marten's here! murahhh!


harajuku crepe! 


 the photographers with their big camera. :D


this is what happened to me. T_T malu siot


Tokyo Camii (Tokyo Mosque)

Entrance Fee : Free

ni lah satu-satunya masjid di tokyo. bangunan nya subhanallah cantik dan nampak gah sangat! kami stopped by solat di sini. masjid ni ada 2 tingkat dan tingkat atas adalah dewan solat utama. :)












Shibuya

Entrance Fee : Free

so ni la tujuan aku sebenarnya nak datang jepun, sebab aku nak jejak tempat Han mati dalam Fast and Furious 6 last time. so here! aku dah jejak dah! yeayyyy! seriously kalau semua jalan lampu merah, semua orang ramai2 lintas jalan! crowded gila! actually ada satu spot yang boleh amik gamba dari atas yang cantik which is dekat dengan shopping mall tepi tingkap tpi masa aku pegi tu xde seat available so duduk jela tepi jalan tu. hehe



dekat sini jugak ada tugu hachiko. sape2 tahu pasal sejarah hachiko ni, mesti datang sini amik gambar dengan hachiko. aku pun amik gambar jugak hihi


















so setakat ni dulu aku share. got many places to share actually. next aku update pasal disneyland yer dan lain2 tempt yang aku jejak sepanjang melawat negara terabit matahari! enjoy reading! hehe tatata! :D


18 comments:

Muhammad Azlan said...

klu g ke toyota motor show tu, best x gaknya??

Muhammad Azlan said...

if toyota motor show best x kak safiyah?

FairuZ's Corner said...

Kagum...
Mari join biz yg xmmrlukn modal 1sen pun..djamin free..daftar dan bole trus buat..klik link ini...
http://EarnYoga.biz/?reflink=ferrariferus

mazrizal hj mansor said...

owesome...nice experience...rase nk gi,but x tau mcm mane..so klo sudi,sharing skit yek...dr begining smpi balik...just tempat penginapan n tempat menarik di hokkaido,osaka,tokyo and satu lagi tmpt...coz ape yang sy tahu,kite leh journey by train kan?thanks awk...

Safiyya Ulfah said...

hi mazrizal! :)

hihi thanks! anyway kami aritu cover tokyo je x sempat covver osaka hokkaido either nagoya pun. hokkaido is very far n sangat2 sejuk sbb dia kat atas. osaka pun x explore lagi. tokyo is city. hehe. tp semua maju. tenpat penginapan kami tempah guna agoda je. :) nanti ada masa saya buat satu2 dari pegi sampai balik ye :)

Safiyya Ulfah said...

hi mazrizal! :)

hihi thanks! anyway kami aritu cover tokyo je x sempat covver osaka hokkaido either nagoya pun. hokkaido is very far n sangat2 sejuk sbb dia kat atas. osaka pun x explore lagi. tokyo is city. hehe. tp semua maju. tenpat penginapan kami tempah guna agoda je. :) nanti ada masa saya buat satu2 dari pegi sampai balik ye :)

lia ummiirfan said...

Thanks for sharing your trip ni dear..! best giller i baca.. :)) tak sabor rasa nak gi ke sana.. hihi..

Safiyya Ulfah said...

hi lia! :) thanks for reading my humble experiences when i was there. seriously rasa nak pergi lagi. rindu….

Hyun Ae said...

Salam,
Boleh tahu anggaran bajet kalu lawat sekitar tokyo sahaja untuk 4D3N ?

Melancong Ke Jepun said...

Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

Sila hubungi melalui :
Website : http://www.melancongkejepun.com/
Facebook : Melancong Ke Jepun
Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
Email : melancongkejepun@gmail.com

azizan zakaria said...

Salam,
Gambar cantik2 guna camera model apa ye.

azizan zakaria said...

Salam
Gambar cantik2 guna camera model apa ye.

azizan zakaria said...

Salam
Gambar cantik2 guna camera apa ye

Mrs Little Voice said...

seronoknya dapat ke sana kan...

nurul aini mohd. ahyan said...

Assalam sis...

saya berminat nak tanya pasal Khaosan Guest House Asakusa...
leh share views x?
if ok, do contact me at my email first, cahayamataku2911@gmail.com ya..
thanks..

regards,
nurul

Riko Adryansyah said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
RIKO ADRYANSYAH

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

Wassalam

Riko Adryansyah said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
RIKO ADRYANSYAH

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

Wassalam

tny alias said...

Salam nk tnya kt aiport haneda ada mussola ke?