Sunday, August 3, 2014

Edisi Majlis Pertunangan Izzat & Safiyah | Checklist & Preparation |


Assalamualaikum..


PROLOG :
Alhamdulillah, its been a year we've known each other and with Allah's bless, may the seeds of love will grow beautifully towards the end of this year, and forever and ever insyaAllah. :')


hehe. alhamdulillah, menjadi tunangan kepada seseorang yang x pernah terlintas dek fikiran akal ini adalah satu rahmat dari Allah yang cukup bermakna dalam hidup ini. dengan izin Allah, restu umi abah dan juga mak abah, alhamdulillah, Majlis Pertunangan kami terlah berlangsung secara kecil-kecilan di teratak keluarga saya pada 14 Disember 2013 yang lalu. :)



Preparation untuk majlis ni kami berdua dan families masing2 bertindak lima bulan sebelum majlis sebab takut buat last minit preparation nanti full/mahal/ etc. banyak risiko kalau last minit planning ni sebenarnya. sebab kami semua masing anak sulung, takda idea nak mula dari mana, so kami mulakan dengan busana/pelamin dulu :D



MINI PELAMIN & BUSANA

| WEDDING GALORE, Bandar Baru Bangi |


Majlis Pertunangan ni saya guna mini pelamin sahaja tapi hasilnya fuhhh macam mini pelamin nikah pulak rasa XD alhamdulillah puas hati dengan all decorations, lightings and setup. Pencarian vendor untuk Mini Pelamin ni agak mencabar sebab banyak vendor yang main-main dengan harga yang murah dan cantik2 design nye.  mahupun begitu, saya dan family dan juga tunang sebulat suara untuk mengambil Wedding Galore sebab harganya berpatutan dan design memang up-to-date! 







Manakala untuk busana pula, pada mulanya nak amik warna tiffany blue/green, tapi sebab masa tu ramai sangat yang pakai warna tiffany blue, so saya tukar warna peachy pink. :) baju tu sebenarnya besar tapi boleh alter untuk fit saya pakai, no problem at all. :) pemilihan baju di Wedding Galore ni unlimited. nak baju cantik ke, meriah macam bersanding ke, it's up to your taste and choice. and finalize untuk pilih baju adalah sebulan sebelum majlis sebab kot2 la nak alter mana2 tempat ke, kan? busana ni juga disertai dengan tudung dan veil. tapi saya guna shawl sendiri (Radiusite Smalties) sebab tudung yang dia kasi adalah tudung sudu (tudung sarung) tak kena pulak dengan si pemakainya :P below are the pictures of my favorite dress during my engagement day :) have a look!









CATERING

| BIG ONION FOOD CATERER, Kuala Lumpur |


Untuk catering pula, saya buat research dan juga amik pengalaman kenduri2 lepas untuk di pilih menjadi caterer di majlis manis saya. Selepas berbincang dengan keluarga,  kami semua setuju untuk memilih  Western Cocktail buffet dari Big Onion sebab xnak menu berat sangat, xnk juga menu light sangat so sederhana2 tapi banyak :D semua dapat merasa. alhamdulillah puas hati dan sangat sedap as expected! :D



Menu yang saya ambil hanyalah untuk 60 pax dan menu juga adalah Cocktail Buffet . senarai menu adalah seperti di bawah : 


Fresh Rainbow Garden  Salad served with Roasted Sesame Seed Dressing
Saute Spaghetti with Alio Olio Style
Breaded Prawn with American Sauce
Spinach Quiches
Tuna & Egg Mayo Finger Sandwiches
Skewer Chipolata with Black Pepper Sauce
Mini Sliced American Chocolate Cake
Boston Marble Cheese Cake
Tropical Fruit Punch
Coffee & Tea


saya sendiri x sempat merasa beberapa menu sebab sepantas kilat habis hahaha. saya sempat rasa spinach quiches, spaghetti dengan salad je. menu lain, licin. haha. alhamdulillah, tetamu semua suka menu walaupun simple saje. :D



tak sangka pula on that date tu ada majlis AIM kat bukit jalil. so my caterer ni juga official caterer untuk  Majlis Hi Tea AIM 2013 masa tu. dorang kemas cepat2 terus ke bukit jalil. waaaa masa tu macam tak percaya sebab client dorang pun bukan calang2 company! :D takdak foto pulak sebab masing2 busy duk dalam bilik n layan tetamu yang datang. hihi





 HANTARAN

| Topet Hussin, Bangi |

Hantaran kami decided buat 5 dulang berbalas 7 dulang. :) gubahan bunga hantaran pula saya guna fresh flowers (rose / poppy / bunga kecil2) mengikut warna pilihan sendiri. hantaran untuk kedua-dua belah pihak ni kami tempah satu tempat sebab masing2 based di Selangor / KL. cuma family Izzat dari Kedah. lepas siap gubahan hantaran, saya minta Izzat ambil di rumah untuk izzat bawa ke rumah pihak lelaki. hehehe.



Basically hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki adalah 7 sahaja iaitu :

Kek
Kain Pasang + Sampin
Sireh Junjung
Buah assorted of berries
Set Biskut, Teh, Jem by Crabtree & Everlyn
Skincare for Men
Jam Tangan Hijrah

Hantaran dari pihak lelaki kepada perempuan pula ialah :

Cincin
Kain Pasang
Siren Junjung
Jam
Skincare for Woman 



barang2 di atas beli masa tengah sales! so penjimatan yang sangat berpatutan xde la banyak sangat keluar duit almaklumlah masa ni saya baru start kerja :P







 DOORGIFT  

| Jam Dinding IKEA & Pop-up Cake |

Doorgift yang saya bagi kepada tetamu ialah Jam Dinding IKEA, bukan untuk semua tapi setiap family saya kasi satu je. pening juga nak bagi door gift ni sebab nak bagi sesuatu yang berguna tapi murah dan  yang betul betul berguna! bila bagi jam ni boleh la gantung kat rumah guna letak mana2 yang patut ke kan? hihi jam ni masa tengah happy hour kat ikea so dapatlah harga yang tak terjangka-kan.  decoration untuk door gift pula kami buat DIY je. guna ribbon, plat dengan printed sticker sahaja. :D 



Pop - up cake juga door gift untuk kanak2. saya tempah dengan jiran saya je sebab dia pakar buat kek n kek dia sedapp! :D pop up cake ni saya buat perisa red velvet. pop up cake ni cara dia kalau nak makan, just tolak je pemegang dia lepas tu boleh la makan! :D hihi


























PHOTOGRAPHER 

| Azrianna Photoghraphy |


keputusan last minit nak ambil photographer adalah sesuatu yang tidak mengecewakan malah saya sangatlah berpuas hati dengan artwork, angle dan editing dari beliau, Azrianna. saya ni cerewet nak ambil photoghrapher sebenarnya sebab kalau boleh nak photographer perempuan. alhamdulillah senang bekerja dengan azrianna. muda sangat beliau ni. :D album pun dapat cepat je. within 2 weeks dah boleh dapat dah siap bagi USB free unlimited shot kot. dapat jugak bag azrianna cantik ui! :D



so gambar2 di bawah adalah seliaan Azrianna Photography. enjoy!
































































sekian saja edisi Majlis pertunangan saya. :) tata! 

11 comments:

Azian Elias said...

salam kenal...


jumpa this blog masa search for Japan trip.. thanks for sharing..

Safiyya Ulfah said...

wsalam azian.

not big deal :)

Hiemz R said...

salam..
Tahniah akak...

blog ni banyak bantu kami pegi jepun 16-20 Oktober 2014 aritu..
buat rujukan byk kot dgn blog ni...
trima kasih banyak2..

nak tngu update travel yg latest pulak..
mungkin honeymoon trip...haha

tq..Tahniah..barakallah

Nadirah Nordin said...

Assalamualaikum. Nak tanya gubahan hantaran Topet Hussin, Bangi tu ada page dia tak atau ig ? Tengah mencari orang yang boleh gubah hantaran. TQ :)

Safiyya Ulfah said...

thank you hiemz R :)


Wsalam Nadirah :)
Topet husen dah meninggal dunia. sorry :(

Nur Liyana said...

salam kak safiyya. boleh nk tahu total up untuk seluruh majlis pertunangan ni? sbb saya nak buat budget :) tq 😃

aimel said...

boleh saya dapatkan contact number photographer tu ?

Melody Stringer said...

senengnya dapet jodoh

Watch movie online

ld berkat said...

Salam ya.. Red velvet tu mcm best jer.. Bole bg contact no??

Safiyya Ulfah said...

@id Berkat : wsalam ;) alamak tu jiran dulu. skrg dia dah pindah johor. kalau nak nnt sy bagi contact num ya

Safiyya Ulfah said...

hi aimel :) boleh pergi ke ig @az.co ;)