Sunday, March 2, 2014

Edisi Travel Ke Jepun : Tempat-Tempat Yang Di Lawati dan Tips-Tips Penting Part 2

Assalam.. :) sambung terus yer..




Roponggi Hills/ Tokyo Night City / Mori Art Museum

Entrance Fee : 1500 yen untuk naik Mori Tower.

Roponggi hills ni adalah satu spot sight-seeing para waktu malam untuk melihat pemandangan kota tokyo yang dipenuhi dengan lampu2 yang sangat cantik! roponggi hills ni sebenarnya satu shopping mall/ office, dan ada museum mori art. admission untuk mori tower tu 1500 yen tu free sekali dengan mori art museum tu. so kami  ke Mori art museum dulu sebelum lepak ke mori tower. let see what's inside in the Mori Art Museum tu.



















Tokyo DisneySea

Entrance Fees : 10,000 yen. (sebab beli untuk 2-2 theme park, disneysea and disneyland)


Buat pengetahuan semua, di tokyo mempuanyai jenis disney, iaitu, disneysea dan disneyland. disneysea ni lebih kepada adult ride tapi no worries x adult sangat pun. hehehe. cuma extreme dia untuk kanak2 yang umur lebih 12 tahun, macam tu.. hehe. pada aku, nak ikutkan extreme, extreme lagi rides kat USS (universal studio singapore) ehe. USS tu biasa lah memang adult punya rides aku pun kecut perut. so dah namanya disney rides, yang ni pada aku, sesuai la dengan aku yang suka naik roller coaster, dan rides2 yang terkejut2. hehehe. untuk tiket, kalau nak masuk salah satu , samada disneysea atau disneyland,  admission fees dia adalah dalam 5500 yen. tapi sebab aku jenis yang suka theme park, rasa rugi dah sampai tokyo kalau tak pergi 2-2. so aku decide untuk pegi 2-2 disneysea dan disneyland, 10000 yen. :) tiket beli online. lepas tu jangan lupe print okey. beli kat website tokyo disneyland. semua tnc ada kat situ, in english. :)



so tips bila sampan disneysea ni, apa2 rides pun bila naik, semua free. nak naik cepat pn boleh, takde extra charge tapi, kena ambil fast pass. ambil ticket fast pass tu, lepas tu tengok pukul berapa kite kene masuk, tanpa beratur panjang. tapi syaratnya adalah ambil fast pass tu, kena ambil satu je dulu, then beratur untuk rides lain dulu, baru dapat masuk yang kita ambil fast pass yang mula2 tu. lepas habis naik fast pass yang kita ambil tu, baru boleh ambil fast pass untuk rides yang seterusnya. haa. macam tu. so time management sangatlah penting. aku target naik semua attractions kat sana. so nanti, kalau nak datang, print siap2 peta disneysea. aku pun x cover semua pun games kat dalam tu tp alhamdulillah, we managed to experience 6/8 attractions kat sana. lagi 2 tu, too childish so xnk masuk. :P




kat disneysea xde castle disney yang dibanggakan tu. tapi ada istana2 lain. istana little mermaid, kota agrabah (aladdin), space war, tower of terror, toy story. banyak lagi sampai aku x bleh recall. hehehe. untuk sampai ke sini, kena tukar beberapa train since disney place ni agak jauh sikit dari tokyo city. sampai je kat disney tu, kene naik satu train disney, (cantik gila sebab semua disney) untuk sampai ke disneysea. kalau disneyland, jalan kaki je dah sampai. hehehe. so, apa2 pun gerak la dari hotel tu awal pagi. aku gerak dalam pukul 6 pagi waktu tokyo. sampai disneysea pun penuh dah orang beratur nak naik sampan. beratur sampai entrance kot. T_T so kat sini, kalau rasa nak naik benda yang orang ramai naik, better go early pukul 5 la kot. sebab ramai orang, tapi disneyland lagi ramai orang. ehehe. makanan pula, aku x makan sangat kot. sebab sejuk. minum coffee pastu makan churros je. lain2 aku bawak bekal dari hotel. hehe. bekal pun ape la sangat. bekalan ain dan biskut2 je. :) untuk solat pula, aku solat dekat2 aladin punya castle. bawak kompas kiblat. then solat je. hehehe



kat disney ni banyak sangat cenderahati yag comel2. topi alice in wonderland la, kucing pink alice la, topi mickey, mini mouse semua baju princess ada (untuk anak2). bekas popcorn pun semua nak cantik kan tapi aku tak beli apa2 kat disneysea untuk diri aku. tapi beli paws kucing untuk adik kesayangan aku. hihihi.



kat sini ada medditeranian harbour, mysterious land, mermaid lagoon, arabian coast, lost river delta, port discovery, dan american waterfront. each of these big 'city' dalam disneysea ni ada attaraction tersendiri. so attraction untuk fast pass ialah :

  1. tower of terror (highly recomended)
  2. toy story mania
  3. stormrider (highly recommended)
  4. indiana jones adventure : temple of the crystal skull (highl recommended)
  5. raging spirit (highly recommended)
  6. journey to the centre of the earth (highly recommended)
  7. 20,000 leagues under the sea
  8. magic lamp teathere

so out of all, aku suka gila tower of terror, stormrider, indiana jones dengan raging spirit. tapi yang tower of terror tu, aku kan, kalau la aku paham japanese, aku rasa tahap keseraman hotel berhantu tu boleh mencapai naik bulu roma. tapi sebab aku tak faham, jadinya aku seram ala-ala kadar jela. seram jugak tapi alaaaaa…. x paham laa jepun. wahaha. yang lain pun best! okey, for those yang bawak bag macam aku, bag galas ke, atau pun bag silang, bawak camera besar dslr tu, no worries, tiada laci pun yang perlu disewa untuk naik rides. sebab semua rides tu selamat. roller coaster pun xde la sampai pusing2 jatuh barang, tak. semua dia dah kasi tempat letak bag kat bawah kaki. so kene zip. barang selamat. camera pun alhamdulillah 2-2 selamat. jangan risau. hehe. jom tengok apa yang ada kat disneysea! pada aku view kat sini cantik sbb banyak scenery yang semulajadi!
























Tokyo Disneyland


Entrance Fee : dah explain kat disneysea. ehe



this is the most attarction kat tokyo yang membuat kan aku melonjak2 nak datang jepun ni sebenarnye. aku nak sangat datang disneyland. hehehe. lain2 tu aku suke jugak. and finally, aku jejak jugak disneyland ni walaupun bukan di carlifornia, bukan di paris tapi di tokyo. wheeee!



kat sini semestinya lah ada castle para princess2 tu. wheee. suka! ada macam2 rides. snow white rides, winnie the pooh, alice in wonderland, cinderella, its a small world after all, peter pan, monter inc, dan macam2 lagi! omg aku sangat excited sampai kadang2 aku lari dari group sebab nak tengok disney parade. semua orang bentang tikar sebab nak tengok parade tu. hehe. aku macam biasa lah. duk hi2 bye2 dengan santa clause yang duk atas kete berhias, dengan penari2 princess2 seme tu. hihi. excited katenyeee. :P



walaupun kat sini most of all rides mmg untuk kanak2, tapi we enjoyed ourselves to the max! teringat balik zaman kecik2 dulu. hiiii. so as usual, kami akan terjah all attractions dulu tapi ingat, fast pass attarction ni x semua best pun. so pilih2 jugak. yang ni aku banyak jugak beratur yang bukan attraction yet still puas hati gilaa! konsepnya sama seperti disneysea, amik fast pass, pastu jalan pastu main pastu jalan. hehehe. orang kat sini ramai ya. siap ada stroller parking nak katenye ramai kanak2 datang sini. so attractions adalah :

  1. big thunder mountain (highly recommended)
  2. splash mountain (highly recommended tapi ride ni macam wet sket nnt sbb masuk dalam air)
  3. haunted mansion (highly recommended)
  4. monster inc go hide and seek
  5. star tours : the adventure continues
  6. space mountain
  7. pooh's hunny hunt

so aku xde la dapat semua main kat situ. just few sbb ramai gila orang. sat sini seriously sejuk. pakau lah sarung tangan pun bleh menggigil. kalau pukul 4 tu dah maghrib, haa bersedialah kesejukannya dengan angin dan cuaca. XD haa lupa pula kalau nak solat, solat je mana2, yang terlindung sikit. kalau kat sini kami solat kat star wars tu. sebab x ramai sangat orang. bawa skali kompas kiblat :) xpe jangan risau sebab kat jepun ni xde sape pun yang akan rasa awkward kalau tengah solat. dorang buat tak kesah je. so bleh je khusyuk solat. hehehe.




















so here we were at disneyland. gambar random dari semua carea. masing2 dah beribu2 so aku random pick je untuk letak kat sini. raw dan x edit. wahahaha. kat sini kami makan pastry je kat disney cafe. roti dengan air je kami makan pastu on the way balik hotel baru beli nasi kebab tu. hehehe. so kat sini we had so much fun! kat disneyland ni rasa2 satu alam fantasi yang aku rasa aku happy fun and enjoy much! kami balik dalam pukul 8 untuk bersedia pagi esok ke mount fuji pula! naik train awal pagi! hehe tata!





okey ni je panjang berjela aku cerita pasal disneyland and sea. next, mt fuji dan odaiba! 




p/s : long way to go about japan! but i still got the aura to recall the memories. XD 

4 comments:

Hiemz R said...

DISNEYSEA DENGAN DISNEYLAND TU BOLEH MASUK PADA HARI YANG SAME KE???

BANYAK SGT PILIHAN JENIS TIKET ONLINE TU...

Safiyya Ulfah said...

hello hiemz

disneyseas and disneyland is 2 different places. i advice you pergi satu satu. i mean, sehari pegi disneyland, sehari pergi disneyseas. sbb masuk every disney land/seas ni sangat2 besar kalau nk pergi sehari 2-2 tempat tu x sempat nk cover semua (even i sehari pun x sempat nk cover semua tempat) so better pegi 2 hari kalau nak pergi dua-dua. but if nk pergi salah satu, make a decisio n pegi satu and enjoy the theme park :)

Cahaya Petunjuk said...

Assalamualaikum..

Dh xsambung update trip ke japan ke?sy cari part 3 xde pon..suka bc entry awak pasal jepun..penuh mklumat...

Melody Stringer said...

Nice narration and pictures!

Download Movie HD