Thursday, September 22, 2011

Letak Gambar Di Dinding.

Assalamualaikum.




saya suka subjek fiqh kepenggunaan. dan alhamdulillah, saya di ajar oleh mentor saya sendiri, Ustazah Anisah, dan sekali lagi bertemu dengan ustaz favourite saya, Ustaz Safiri,sebagai mentor dalam tutorial, yang dahulunya pernah mengajar saya pada asasi, subjek pengantar syariah islam.




seperti biasa, tutorial untuk subjek API adalah sesi presentation di mana akan di beri satu tajuk dan sebagai pelaja, perlu mengupas tajuk itu sampai habis. majoriti yang telah mengambil subjek ini mengatakan subjek ini agak kecut perut. sebab ustaz safiri akan kerjakan student habis habisan. yeah! 1st tutorial pun telah diberi warning bahawa ustaz akan tanya student sampai student tu mati kutu dan menangis. huhu. ustaz safiri tak penah berubah. =.=




anyhow, salah satu tajuk yang telah diberi adalah tentang hukum berkenaan gambar//lukisan dan patung/ukiran/ anak patung. kami telah diberi satu persoalan, apakah hukumnya meletakkan gambar graduation di dinding? bukan gambar graduation saja lah. gambar orang dapat pingat ke, gambar family ke.





ustaz : kenapa antum letak gambar dekat dinding? letak dalam album tak boleh ke?

student : mungkin nak jadikan inspirasi kepada anak-anak. nak suruh naikkan semangat dll.

ustaz : kalau nk jadikan inspirasi, tunjukkanlah gambar tu dari album. buka album. x salah kan? buat apa nak frame mahal-mahal, gantung dekat dinding?

student : ---diam

ustaz : mesti yang letak dekat dinding tu ada rasa nak menunjuk. mesti ade punya walaupn sedikit! takkan lah x rasa bangga dengan apa yang dapat tu? heh heh heh. manusia, mesti ada punya rasa riak walaupun sedikit.





putar lah jawapan apa pun dari student, tapi realitinya, apa yang ustaz katakan itu benar. tu baru satu gambar. kalau banyak-banyak gambar kita letak dekat dinding, nak tunjuk dekat sapa? mesti nak tunjuk dekat orang yang datang rumah. kan dah ada niat riak di situ. bangga dan berbangga-bangga adalah satu perkara yang berbeza. tengok pada frasa pun dah tahu yang mana elok, yang mana tak elok.





p/s : letak satu cukup lah. tak payah banyak-banyak. nanti mendatangkan fitnah pun ada jugak. saya anak encik samsudin. it's more than worth. :)

Friday, September 9, 2011

Manusia Tak Perfect.

Assalamualaikum.




gemok, kurus, senyum sumbing, mata sepet,juling air, mata besar sebelah,hidung reyok, dahi jendul, dahi luas, gelap, tempang,pendek, kerdil, lagi, lagi, dan lagi. sooooo many words yang secara amnya, menjurus kepada apa yang kita directly nampak dan sifat-sifat tersebut dikenali sebagai sifat fizikal. dan semua perkataan di atas seolah-olah memperlekehkan orang.(tak baik tau buat macam tu... huhu)





dan, saya selalu dikritik si kurus. kurus keding. zombie. saya sedih. tapi saya diam je. senyum-senyum kambing. lepas tu jawapan tipikal lah. nak buat macam mana, makan banyak pun tak naik-naik. bukan sebab kurus aje, tapi banyak lagi faktor2 pada diri saya, dari sudut fizikalnya, tidak sempurna di mata-mata yang melihat.sobsss. sedih.. hai si mata-mata, anda perfect kah?





itu contoh sahaja. dan isunya bukan kepada mangsa seperti saya. saya guna diri saya, sebagai contoh terdekat. isunya di sini, saya hairan mengapa harus taksub dengan kesempurnaan? sedangkan kesempurnaan itu adalah milik Allah Yang Satu. siapalah kita untuk menilai kesempurnaan sesama manusia. kerana yang menjadikan kita semua adalah Allah Azzawajalla. jika kita mengkritik sesama kita, maka kita juga mengkritik ciptaan Allah juga. sedangkan kita tahu, ciptaan Allah adalah sempurna. tiada cacat celanya. maka ambillah hikmah dari ciptaaNya lalu beribadatlah kepada Allah. :)





siapalah kita untuk mengatakan orang itu tak cantik? adakah mata kita ini setanding dengan Zat Allah? semua ciptaan Allah adalah indah. kita tidak berhak mempertikaikan ciptaan Allah. mempertikaikan ciptaan Allah adalah satu dosa besar kerana meragui akan ciptaanNya. beristighfarlah jika kita terbuat demikian.semoga Allah megampunkan dosa kita. fikir-fikirkan dan selamat beramal.





p/s : fizikal bukan kayu ukur menilai tahap keimanan seseorang.

Thursday, September 8, 2011

photo booth myself, =p

assalamualaikum.



capturing a self photo in photo booth. senyum pun macam tak jadi je sebab malu tgk muke sendiri. hahaha. =p tata!






actually rindu sangat nak tepek gambar n cerita. lets make it come true! :D

Wednesday, September 7, 2011

Promosi : Red Velvet Cupcakes From Cuppy Tira. :D

Assalamualaikum.




Its been a month saya simpan entry ni. kali ini saya determine nk post jugak by hook or by crook. :)




tOday, i wanna introduce you a very lovely & delicious cuppies homemade by Nik Athirah! :) by referring to my older entry about the Red Velvet cuppy, here i wanna make some details on it. lets check it out! :DD




Red Velvet 1



Red Velvet 2.




nyummylicious!! saya ke sana semata-mata nak belajar buat cuppies ni. i thot the red velvet cuppies ni is made from cheese plus strawberry flava. tapi sebenarnya kek coklat tapi pewarna merah. tu yang panggil red velvet. :D




yang saya paling suka ialah creamcheese yang sangat lembut dan sedap!!! XD apa-apa pun, saya nak review ttg cuppies tu. lets go to my slide show. (bukan sildeshow pun. =p)












fancy packaging box included. :D




the price is very affordable! harga dalam RM2.0 - RM3.5 so sape2 yang nak rasa, bgtw saya okey? :D 


p/s : congrates sis sebab dah sambung master kat UM!! XD 



love,
safiyya 



Friday, September 2, 2011

Video : My Last Photoshoot With Modish Mode House. (MMH)

Assalamualaikum. :)



video




actually, dah lama nak upload video ni tapi kekangan internet semasa kerja sangat membantutkan *alasan. ok bai* and another actually is, i never thot this is a video but he did record this thing during last session of my photoshoot with Modish Mode House. :) 2nd teaser maybe? =p enjoy!




p/s : tak suke dengar suara sendiri bila dalam mana2 video. suara saya tak sedap. =.=