Sunday, March 2, 2014

Edisi Travel Ke Jepun : Tempat-Tempat Yang Di Lawati dan Tips-Tips Penting Part 3

Assalamualaikum…




Mount Fuji, Tokyo!

habislah sudah episod aku dan kawan-kawan menyewa di Asakusa  beberapa hari. kami checked-out bilik awal pagi. packing all baggages lepas tu bergerak ke next destination iaitu, ke mount fuji! mount fuji kebetulan masa tu tengah beralih musim dari autumn nak masuk winter. so daun daun yang ada tu masih lagi oren-oren, kuning dan merah tapi suhu tu sejukkk! kena pakai 4 lapis baju. kalau x sejuk menggeletar. sebelum bertolak ke sana menaiki train, kami hantar luggages/baggages ke hotel sebelum kami balik ke malaysia dulu. sebab xnk bwak luggage ke mt fuji. renyah berseranggah nk angkut semua so kami bawak bag kecik je sebab nak duk sana semalaman je. so kat sana kami sewa kereta Nissan March. booking online, bayar kat sana. kereta hybrid, kecik comel je. :D 



SnowTown Yeti

Entrance Fee : 1800 yen


first of all kami sangat lah excited bila nampak mount fuji dari jauh. besarnyeeee! Allahuakbar! Maha Suci Allah sangat cantik ciptaan Allah. aku bersyukur kerana aku dapat melihat dengan mata kasar atas kurniaan-Mu ya Allah. okay bila sampai sini, aku nak sangat main salji! so aku pakai set baju tebal2, supaya aku tidak kesejukan. :) aku tengok xramai sangat yang pergi kat sana. mungkin bukan weekend.  kat sini aku pakai long john, baju tshir 2-3 helai, n jacket. seluar aku pakai seluar uniqlo lepas tu pakai lagi legging kat dalam. sebab sejuk baq hanggg! sarung tangan jangan dilupakan.


bila masuk kat sini, sebenarnya ada banyak game. tapi kami x de ski board tu. nk main sledding pun x buka lagi. so kami main salji jelah. tapi bukan salji betul2. salji buatan je. hehehe. sebab x masuk musim salji betul2 lagi. so kami main kat playground je buat orang salji kecik je pun jadi lah. hehe asalkan main salji. :D














Kachi Kachi Ropeway


Entrance Fees : 700 yen


lepas main snow, kami ke kachi kachi ropeway. so kat sini naik cable car lepas tu naik atas bukit (macam bukit bendera gitu) untuk tengok permandangan mt fuji, bukit2 dan tasik2 sekelilingnya. :) very breathtaking !



















Lake Kawaguchiko

Entrance Fee : freee!


hehe. free saje tempat ni sebab tepi jalan. so kat sini la kalau nak amik gambar, best shot for mount fuji. duduk tepi tasik. gambar macam dalam kalender/poster pulak. hehehe. cantik kat sini! dan akhirnya aku nampak juga snowflakes kat kereta masa nak naik kereta nak datang ke tempat ni. wheeee!


















Kawaguchiko Music Forest

Entrance Fees : 1300 yen


kat sini konsepnya lebih kepada bangunan heritage, rose garden n more to paris punya bangunan, tapi berlatarbelakangkan mt fuji. so we all just walked and take a lot of pictures! sebab tempat ni ala2 paris yang cantik! hihi














Fujikyu / Fuji-Q Highland


Entrace fees :  1 game = 1000 yen.  One Day Entrance : 5000 yen


kat sini macam kat genting highland. banyak gila roller coaster yang extreme punya extreme kat sini. rumah hantu pun bukan nya rumah hantu tapi hospital berhantu. entrance fee untuk rumah hantu x termasuk dalam entrance yang kita bayar mula2 tu. sebab dia macam kene bayar lain, 500 yen. aku dan izzat berjaya naik roller coaster yang tepanjang di dunia, terlaju, di dunia. ada guiness world record bakhang! seriously kecut tapi last2 tu macam boleh adapt je hahaha. aku x main semua sebab kesuntukan masa nak hantar balik kereta sewa comel tu. hehe. so aku main 2 je. fujikyu king coaster dengan hospital hunted tapi aku quit awal rumah hantu tu ha. sebab rumah hantu ada sijil guiness world scariest haunted house. 



haunted house tu kalau rasa nak tahu, meh jumpa aku. aku bleh cite satu2 sebab kalau nk cerita kat sini aku rasa x boleh nk interact guna tangan n expression muka. wahaha. sebab dramatic banyak kot kat dalam rumah tu. ada mak ju-on, anak ju on, hantu pakai baju doktor la, hantu pesakit lah. macam2 jenis. lol!







so ini lah yang kami lakukan sepanjang berada di mount fuji! takde mendaki sebab tengah musim sejuk. angin2 kuat nanti bahaya hehehehe. lepas tu kami balik semula ke kota tokyo, menginap semalaman dan bersedia untuk pulang ke tanah air tercinta. tapi kami sempat lagi berjalan ke odaiba. so next entry is my last entry about trip to japan. lets go to odaiba! :D tata!

39 comments:

Nurul Shashabilla Ahmad Sukri said...

Total bajet include flght berapa ek?

Safiyya Ulfah said...

hi shashabilla! :)

gross total budget utk ke Japan ni lebih kurang dalam rm4500. termasuk flight outbounds, makan minum, shopping, tickets, entrance and accomodations. :)

Safiyya Ulfah said...

hi shashabilla! :)

gross total budget utk ke Japan ni lebih kurang dalam rm4500. termasuk flight outbounds, makan minum, shopping, tickets, entrance and accomodations. :)

Adib Roslin said...

nak tanya pasal sewa kereta, satu hari berapa rate ya? Deposit mahal tak? minyak pulak, dari tokyo ke kekawaguchi sampai ke tokyo balik dalam berapa yen ek?

Thank you..

Safiyya Ulfah said...

Hi Adib Roslin! :) Sewa kereta sehari : 2887.50 Yen tapi kami amik kereta dari Mt Fuji. Dari Tokyo - Mt Fuji kami naik train. tapi transit dalam 1-2 station jugak. :)

kalau dari Tokyo - Kawaguchi - Tokyo tu pun depends pada activity. kami tido sana n entrance fee all in dalam 10,000 Yen jugak la

nuruz said...

hi,

nak tany pasal haunted hospital tu. scary gila ke? and boleh quit awal kalau dah tak sanggup? sebab plan nk pegi fuji-q next year.

Safiyya Ulfah said...

hello nuruz.


hm as my opinion, haunted hospital tu lain dari yg lain (as far as my concerned la) kalau nk ikutkan kat msia, spore etc, idk but for me mmg challenging and scary. yup boleh quit awal kalau tak sanggup. (that's what i did last time)

zana said...

Salam kak,

saya nak tanya psal sewa kereta dari Mt Fuji tu..Tayar kereta tu kene pasang rantai x d sebabkan keadaan salji di sana ?

Safiyya Ulfah said...

wasalm Zana :) hello!

masa kami pergi ke sana tu, x salji lagi tapi ada salji buatan je. hehe. tapi at night turun salji tapi nipis2 je. kami park x rantai kereta pun :) hope this will help you..

Yanti said...

Assalam,

saya nk tanya, kalau dari tokyo nak ke Mount Fuji macam mana naik Train ya?

Susah tak? Sebab saya akan bawa budak umur 2 tahun.

Tq

Safiyya Ulfah said...

Wsalam Yanti :)

dari tokyo to mt fuji tu kami naik train JR Keihin Tohoku line-transit JR Tokaido Main Line - JR Gotenba Line. easy way but kite kene ikut masa betul2 :) anyway seat dia luas and selesa :) bestnya nanti pegi mt fuji! :D

farah ara said...

salam, nak tanya sewa kereta book on9 kt web mna ? n pick up kt mna ? tq

Safiyya Ulfah said...

hi Farah ara! :)

nanti bagi email boleh sebab sy lupa laman web mana. if ada nnt sy email pada awk ya.

pick up kereta di kawan mt fuji. n kat situ je kami drive n swea kereta. dalam tokyo kami naik train ja. :) tq

HSE Practitioner said...

Assalam Safiyya,

Nanti kalau dpt website sewa kereta online jgn lupa email kt saya sekali eh :) krimznheidiz[at]yahoo[dot].com

Thanks in advance

Other Story said...

Assalam Safiyya!! :)
Blog awak best, banyak saya dapat info pasal trip Jepun tu. Saya nak ke Jepun disember ni tapi still tak tahu nak pergi tempat-tempat best. Mungkin ada cara saya nak contact awak thru emel/fb/wechat ke untuk dapatkan info lanjut lagi pasal Jepun. Agak pening kepala sikit nak fikir trip ni. Dah kesuntukan masa. Hehe. Hope awak dapat reply :) saya ada gak add awak kt google+ tu tapi tak tahu lah awak dapat ke tak request saya

-Fie Omar-

Safiyya Ulfah said...

HSE Practitioner : okey!

Safiyya Ulfah said...

hello fie omar. just drop your email. nanti sy kasi itinerary pada awk. :)

Fadzilatul ella said...

hye safiyya ulfah...nice reading ur blog..can u send ur itinerary to me too..my email...ella_aquarius88@yahoo.com..highly appreciated..thanx

Nurul Ain Hussin said...

salam safia. ni email saya. bole tak send itinerary pada sy. plan nk gi next year. :)

syauqijannati@gmail.com

Miss Fabby said...

salam sufiyya..bole tak akak nak dapatkan itinerary. akak plan nk ke jepun this April dan dah booking hotel kat area Asakusa. hope safiyya bole emel kat akak farrahelmy@gmail.com
TQ

Cahaya Petunjuk said...

Assalamualaikum,
Besar harapan saya jika safiyya boleh share dgn saya your japan itenari,,Tq

pragxima@gmail.com
-Hidayah-

Safiyya Ulfah said...

Wasalam,

Hi AIn and farah. i emailed u. :)

Safiyya Ulfah said...

salam hidayah. i emailed u. :)

Yanti said...

Assalam Safiyya,

Mohon share itinerary boleh?

nordayanti@yahoo.com

Tq ya

Safiyya Ulfah said...

wsalam yanti. okey :)

Eizzwan Guzzi said...

Salam..hi. Boleh email kn x sewa kereta dkt mane dan berapa kos dkt chotsempoi@yahoo.com..thx

Eizzwan Guzzi said...

Hi.bolh email kan initiatry dgn sewa kereta x.
Email chotsempoi@yahoo.com. Thx

ct baya said...

salam safiyya..bole mintak itinerary jugak..this mac pegi jepun..hihi..:)

ct baya said...

lupe nak bagi emai..s3nbky_gurlz@yahoo.com..:)

?? said...

Safiyya, terbaik la info dlm blog neh.. entry psl jepun mmg menarik dan menghiburkan. kalau boleh nak gak itinerary tu.. tlong share kat email saya myyuh00@yahoo.com terima kasih, arigato :)

Kasih Emylia said...

Hai nak tanye.. Yg tmpt main salji ni kat mount fuji ji mmg sentiasa bukak ke..? Sy nak pegi on september.. Ade ke salji time tu..?

Rose Maamor said...

Asslamualaikum safiyya. Bole tak email itinerary awak ke jepun. Email saya rosemaamor@gmail.com . Thank u tau..

Nasha Yacob said...

hi safiya
saya putri...u took lovely pictures and the trip seems fun. Me and my sister are going to japan nov ni. we thot of renting a car in fuji. bole x kasi details how to rent the car? my email issabella_swan@yahoo.com

thanks a lot ya..:)

hazar zarina said...

Assalamualaikum Safiya...
Boleh share itenary trip to Japan dgn saya?
Saya akan ke Japan bln November ni..

Pls email mommydhia@gmail.com
TQ.

pdah83 said...

So tak de entry pasal Odaiba? Sbb best baca entry awak pasal Jepun. Bnyk maklumat. Thanks for sharing. And bleh tak send itinerary Japan pd saya? Thank you. My email: pdah83@gmail.com

Juana Asza said...

hi :) boleh tak email interary pd saya jugak. tq!

galenarouge@yahoo.com

MUHAMMAD FAIZAL MANSOR said...

salam.bolh email kan initiatry dgn sewa kereta x.
Email muhammadfaizalmansor.com Thx

The-only-syafiqahosman said...

Hi safiyya, boleh email itinerary jepun kat saya tak? This mei nk pergi jepun. thankyou. saya.syafiqahosman@yahoo.com

Melody Stringer said...

winter in jepun?