Friday, October 24, 2014

Post Engagement : Perancangan Untuk Majlis Perkahwinan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. :)



after a long hiatus, being busy with my workloads, finally yeay! i have time to update my blog and happily to share my experiences with all readers. without wasting time, let's start now!



Bila Majlisnya?
2 minggu selepas majlis pertunangan saya,sekitar akhir bulan 12, seriously takda checklist apa yang perlu buat lepas tu. tarikh nikah kahwin pun hanya pada tahun, 2014. lain2 kelaut wei. tak tahu nak buat bila sebab adik ada yang akan berperang dengan SPM. cadangnya nak buat bulan 8 atau bulan 9. tapi rasa x sedap hati, biasa lah, kalau asrama penuh ni bukan boleh senang-senang nak balik sebab kakak kahwin. finally decided, after SPM. bulan berapa, tunggu tempat kat mana. hehe




Lokasi Majlis
mula la fikir-fikir nak buat majlis kat mana. dewan ke, rumah. actually, memang sebulat hati rasa nak buat kat dewan sebab kawasan rumah ni kalau buat mesti traffic jam. hehe. walaupun perumahan sunyi tapi hujung minggu ni para kejiranan ni agak meriah. most of jiran-jiran banyak buat private event hujung minggu. lebih kepada takmau rasa terganggu, maka, dewan lah tempat majlis. dewan mana? haaaa tu betul-betul kosong. takdak idea tapi dengan harapan dapat book dewan dekat dengan rumah. hehe




Outdoor / Indoor?
so bila nak buat majlis bukan di kediaman sendiri, maka ada 2 option, samada, indoor atau outdoor. indoor cantik, outdoor pun cantik. tapi dia-dua ada pro and cons. kalau buat kat outdoor, of course lah nampak menarik tapi cons adalah cuaca. IF let say kena hari hujan, nanti tak ramai jemputan datang. kalau indoor pulak, selamat dari sebarang cuaca. :) so, saya memilih indoor iaitu dewan sebagai tempat perkahwinan! :D




Dengan Siapa Nak Tempah Pelamin?
bila dah fikir nak buat kat dewan, kena buat pemilihan dah sape yang kita percaya utk hias pelamin n hantaran semua tu. without any hesitate, i choose Wedding Galore lagi sebab pelamin dia cantik and fresh looked yet affordable! :D




Lain-Lain
lain-lain hal memang tak fikir langsung lagi sebab nak settle perkara yang menjadi 'tapak' dulu. warna tema, baju family, baju dewi2, hantaran dan lain2 memang out. tunggu lain hari nak kena fikir. hehe.




in short, what you have to do after your engagement is, cuba settlekan dulu tempat dan tarikh perkahwinan sebab kalau majlis di selangor/kl/putrajaya, DEWAN mestilah TEMPAH SETAHUN AWAL sebab orang kat kl/selangor/putrajaya ni laju benar book dewan. kalau majlis nak buat kat rumah, then it's okey. tapi, kena survey dah vendor mana yang berpatutan dan cantik dan murah! MURAH, itu yang paling penting! :D



ok that's all. later will update detail on dewan. :D

2 comments:

E'in said...

thn dpn mjls kite.. tp 1 ape pun x prepare lg.. huhu

Melody Stringer said...

dengan siapa nak tempah pelaminan? :p

Download Movie Free