Sunday, September 30, 2012

Tajam

kata-kata itu lagi tajam dari pisau yang di asah. --proverb




watch out your words! kadang-kadang penyalahgunaan perkataan dalam satu ayat membuatkan satu gurauan biasa menjadi satu gurauan berbisa. aku boleh bergurau tapi x boleh tolerate dengan gurauan yang kasar dan tak kena tempat.




a week ago, kereta aku baru accident. masa tu baru dua hari lepas accident. aku cuba sedaya upaya utuk membaik pulih kereta aku sebab aku sayang kereta kancil yang agak berusia tu. alhamdulillah, walaupun kurang sempurna dari segi fizikalnya, boleh lagi aku gunakan untuk ke kelas, mid valley, balik rumah. alhamduillah, accident haritu hanya mengalami kerosakan body part. x kena engine dan internal parts of car. tapi ada orang yang no sense of thankful, called my car as a tin kemek bergerak. tajam betul bahasa. sentap. tak pernah orang mengeluarkan pendapat yang menyakitkan hati terhadap property aku macam tu walaupun kawan-kawan aku yang selalu naik kereta dengan aku.




just now, another unsuspected word from someone that called me a name that was insulted me. kes yang sama, penggunaan kata yang agak tak kena untuk greet aku. keadaan di mana aku berada dalam sekumpulan kawan-kawan aku yang bakal bergraduasi, lalu ditegur oleh seorang sahabat, "hi yaya extend". i was like, "yaya extend? sampai nya hati cakap macam tu.." (i was stepped away from her) sedih rasa macam nak mengalir air mata. masakan tidak, for this moment, most of us akan graduate. dan aku tak bersama meraka. sedih wooooo.. rasa terhina sangat, rasa bodoh, rasa malu, rasa semua lah.





dont expect people will have the same way of thinking just the way you are. and please, respect each other.






p/s : i am not naive.

2 comments:

nurfazlinajalaludin said...

sabaw ye kak :)) just move on..and keep move foward <3 ^_^

dhiashahida said...

love reading ur entry...
mmg kata2 lebih tajam dari bialh2 pisau..btw..singgah follow awak.